ATLES DE NÚVOLS DE L’OBSERVATORI FABRA

El passat divendres 18 de gener es va fer l’acte de presentació del nou Atles de núvols de l’Observatori Fabra , editat per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. L’esdeveniment va tenir lloc al mateix Observatori amb la presència de nombroses personalitats i aficionats de l’àmbit de la meteorologia. L’ACOM també estava convidada i hi van asistir el President Sr. Lluis Pujol i el membre de la Junta Sr. David López. A l’acte hi van intervernir el President de la RACAB, Sr. Joan Jofre, el meteoròleg de TV3, Sr. Tomàs Molina, així com els propis autors de la obra, el Dr. Javier Martín Vide i el Sr. Alfons Puertas.

L’ Atles de núvols de l’Observatori Fabra  neix amb l’intenció de ser una referència entre els aficionats i professionals de la meteorología a l’hora d’identificar i classificar aquest fenòmen meteorològic tan quotidià però tanmateix molt variable i efímer.

El Dr. Martin-Vide és catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona i és el responsable de la traducció al català i castellà dels textos que reprodueixen rigorosament la nomenclatura del recent International Cloud Atlas publicat per la OMM l’any 2017. L’Alfons Puertas és membre de la Secció Meteorològica de l’Observatori Fabra i és l’autor de la totalitat de les fotografíes de la obra.

L’ Atles de Núvols de l’Observatori Fabra recull ampliament tots els gèneres, espècies, varietats i particularitats suplementàries que hom pot trobar als núvols ampliament il·lustrats amb fotografies clares i quotidianes, fruit de la feina diària d’observació que es realitza a l’Observatori Fabra.

Aquest atles el podeu adquirir al mateix observatori Fabra durant els seus horaris de visites o a la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, a la Rambla de Barcelona, 115, de dilluns a dijous de 9 a 14h i de 16 a 19h. El seu preu és de 25€.

Comparteix

Autor/a ASSOCIACIO CATALANA D'OBSERVADORS METEOROLOGOGICS ACOM 22 d’abril de 2025
1. Exposició de Meteorologia a Montserrat , del 4 al 25 d’octubre 2. Acte inaugural de l’exposició, diumenge 5 d’octubre a les 12h, a la Sala Venerable -Parlament d’autoritats, conduït per una persona referent en l’àmbit de la meteorologia -Aperitiu final i visita a l’exposició 3. Cicle de ponències sobre meteorologia i clima a Montserrat : a. Dissabte 11 d’octubre a les 12 h, sala Façana: Dra. Carme Llassat i visita a l’exposició b. Dissabte 25 d’octubre a les 12 h, sala Façana: Dr. Vicent Altava . Entrega de premis del concurs de fotos i copa de cava de comiat dels actes del Mil·lenari per part de l’ACOM 4. Petites xerrades ‘a peu dret’ sobre meteorologia a l’espai expositiu, seguides de la visita a l’exposició a. Diumenge 12 d’octubre a les 12 h, Eloi Cordomí b. Diumenge 19 d’octubre a les 12 h, Sònia Papell 5. Concurs fotogràfic del cel de Montserrat Presentació de fotografies: del 1r de maig al 15 de setembre de 2025 Jurat: Ramon Oranias, representant de Foto Art Manresa, Pili Rius, Jeroni Lorente, Lluís Baulenas. Atorgament de premis: 25 d’octubre 6. Altres activitats a realitzar conjuntament amb diferents entitats, amb el cel com a nexe d’unió: a. Dissabte 20 de setembre a les 19:30 h: ‘ 1000 telescopis per al Mil·lenari ’ Acte conjunt amb el Parc Astronòmic del Montsec (PAM) b. Divendres 19 de setembre (hora a determinar): Conferència sobre el cel vist des de l’espai . Acte coordinat amb l’Institut d’Estudis Espacials (IEE), amb participació del Dr. Ignasi Ribas
Autor/a ASSOCIACIO CATALANA D'OBSERVADORS METEOROLOGOGICS ACOM 16 d’abril de 2025
TORTOSA – OBSERVATORI DE L’EBRE I “LO RIU” 17-18 de maig 2025
Autor/a ASSOCIACIO CATALANA D'OBSERVADORS METEOROLOGOGICS ACOM 13 de febrer de 2025
Associació Catalana d'Observadors Meteorològics Real Acadèmic de les Ciències Arts de Barcelona Setmana Catalana de Meteorologia 29 de març de 2025 LA METEOROLOGIA EXTREMA AL SEGLE XXI